MITES I CREENCES SOBRE LES VACUNES (1)

1/9/2023 / General

Les vacunes porten amb nosaltres molt de temps, però no estan exemptes de dubtes sobre el seu funcionament o composición. Avui us resolem unes quantes qüestions sobre les vacunes! (1)

La millora de les condicions d’higiene i sanejament ha fet desaparèixer les malalties, i les vacunes ja no són necessàries.

ÉS FALS!

  • Si les persones no estiguessin vacunades, algunes malalties que ara són poc comunes, com la poliomielitis i el xarampió, reapareixerien ràpidament. Malgrat que una bona higiene, el rentat de les mans i l'aigua potable contribueixen a protegir-nos contra les malalties infeccioses, moltes d'aquestes malalties es poden transmetre igualment. Les malalties contra les quals s'està vacunant tornarien a aparèixer si s'interrompessin els programes de vacunació.

Les vacunes tenen efectes secundaris nocius i a llarg termini que encara no es coneixen. Més encara, la vacunació pot ser mortal.

ÉS FALS!

  • Les vacunes són molt segures. Com qualsevol medicament, poden produir efectes adversos, principalment reaccions locals al punt d'injecció, febrícula i algunes petites molèsties. És més probable patir un trastorn greu per una malaltia que es pot prevenir amb la vacunació que per la mateixa vacuna. Per exemple, en el cas de la poliomielitis, la malaltia pot provocar paràlisi, i el xarampió pot causar encefalitis i ceguesa. I algunes malalties que es poden prevenir mitjançant vacunació poden ser fins i tot mortals.

La vacuna combinada contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, així com la vacuna antipoliomielítica, poden provocar la síndrome de la mort sobtada de l’infant.

ÉS FALS!

  • No existeix una relació causal entre l'administració de les vacunes i la mort sobtada de l'infant. Les morts sobtades dels infants són casualment coincidents amb la vacunació i haurien ocorregut encara que no s'haguessin administrat les vacunes. És important recordar que la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la poliomielitis poden ser mortals, i que el nounat que no ha rebut la vacunació té un important risc de mort i de discapacitat greu.
Tornar al llistat