La deficiència de vitamina D en general no provoca símptomes. Una dieta vegana, la baixa exposició al sol, la pell fosca, l’edat avançada, les malalties digestives, l’obesitat o la intolerància als lactis poden conduir a una deficiència de vitamina D.
Aquesta vitamina es produeix a la pell amb l’exposició solar (sense protector), és present en alguns (pocs) aliments, com el rovell de l’ou, les carns, les vísceres com el fetge, alguns peixos i en els lactis enriquits amb vitamina D.
És una vitamina necessària per enfortir els ossos i el seu dèficit es relaciona amb el raquitisme, una malaltia que causa deformitat òssia, però la investigació contínua evidenciant que està relacionada a més amb altres problemes de salut.
La seva deficiència es pot relacionar amb dolor ossi i debilitat muscular, encara que la seva falta pot passar desapercebuda i tot i així es pot relacionar amb problemes de salut, com la malaltia cardiovascular, el deteriorament cognitiu en adults grans, asma severa en nens i fins i tot amb més risc de patir càncer.
Al nostre país tenim un problema endèmic de deficiència d’aquesta vitamina, tot i que presumim de sol gairebé tot l’any. Pel que sembla l’obliqüitat dels raigs solars, fora de l’estiu, fa que la radiació no sigui suficient per estimular la seva producció a la pell. Sorgeix la paradoxa que tenint sol, estem pitjor que alguns països amb menys sol, ja que allà es suplementa rutinàriament amb els aliments. A més, aquí tenim consciència de l’efecte de la radiació solar sobre el càncer de pell, la qual cosa ens fa utilitzar protector solar, que bloqueja la producció de la vitamina.