DÈFICIT VITAMINA D

3/12/2024 / General

La deficiència de vitamina D en general no provoca símptomes. Una dieta vegana, la baixa exposició al sol, la pell fosca, l’edat avançada, les malalties digestives, l’obesitat o la intolerància als lactis poden conduir a una deficiència de vitamina D.
 
Aquesta vitamina es produeix a la pell amb l’exposició solar (sense protector), és present en alguns (pocs) aliments, com el rovell de l’ou, les carns, les vísceres com el fetge, alguns peixos i en els lactis enriquits amb vitamina D.
 
És una vitamina necessària per enfortir els ossos i el seu dèficit es relaciona amb el raquitisme, una malaltia que causa deformitat òssia, però la investigació contínua evidenciant que està relacionada a més amb altres problemes de salut.

La seva deficiència es pot relacionar amb dolor ossi i debilitat muscular, encara que la seva falta pot passar desapercebuda i tot i així es pot relacionar amb problemes de salut, com la malaltia cardiovascular, el deteriorament cognitiu en adults grans, asma severa en nens i fins i tot amb més risc de patir càncer.
 
Al nostre país tenim un problema endèmic de deficiència d’aquesta vitamina, tot i que presumim de sol gairebé tot l’any. Pel que sembla l’obliqüitat dels raigs solars, fora de l’estiu, fa que la radiació no sigui suficient per estimular la seva producció a la pell. Sorgeix la paradoxa que tenint sol, estem pitjor que alguns països amb menys sol, ja que allà es suplementa rutinàriament amb els aliments. A més, aquí tenim consciència de l’efecte de la radiació solar sobre el càncer de pell, la qual cosa ens fa utilitzar protector solar, que bloqueja la producció de la vitamina.

Tornar al llistat