CREMADES SOLARS

12/7/2023 / General

La causa de les cremades solars és la llum ultraviolada (UV) que emet el sol. És possible patir una cremada solar fins i tot quan el dia està ennuvolat, ja que la llum UV travessa els núvols. Una altra manera de patir una cremada solar és si s'utilitzen llits solars, ja que utilitzen llum UV per bronzejar.

És important intentar evitar-les per tal de no augmentar el risc de patir càncer (especialment melanoma, el més greu), arrugues i altres canvis a la pell que solen ocórrer quan la gent envelleix o catarates, que poden dificultar la visió.

Les possibilitats de patir cremades solars augmenten si es té la pell blanca i cabell de color clar, ens exposem al sol sense roba protectora ni protector solar, ens trobem envoltat de neu, aigua o sorra, que poden reflectir la llum solar o utilitzem certs fàrmacs que poden augmentar-ne el risc. Els nadons i els nens tenen la pell més sensible, i són més propensos a patir-ne, per això és particularment important protegir-los del sol.

Alguns dels símptomes d'una cremada solar, que tenen lloc després de 3 a 5 hores d'haver estat al sol són: envermelliment, que empitjora les primeres 12 a 24 hores posteriors a l'exposició al sol i en general desapareix després de 3 dies, dolor o pell calenta. En casos més greus poden causar butllofes, dolor intens, inflamació o febre.

Per evitar les cremades solars és important utilitzar protector solar. Cal col·locar-lo a totes les parts del cos que no estiguin cobertes per la roba i tornar a aplicar-lo cada 2 o 3 hores, o després de transpirar o nedar. És important escollir un protector solar:
▫️que tingui un factor de protecció (FPS) de 30 o més. El FPS és un número que indica la mesura de protecció del protector contra la llum UV.
▫️que protegeixi contra els dos tipus de llum UV, UVA i UVB.
▫️que no estigui vençut ni tingui més de 3 anys.
▫️utilitzar protector de llavis amb FPS de 30 o més.

Tornar al llistat