ALIMENTACIÓ VEGETARIANA

1/26/2023 / General

La dieta vegetariana exclou, en major o menor grau, els aliments d'origen animal, i es basa en els d'origen vegetal: cereals, verdures i hortalisses, fruites fresques i seques, llegums, tubercles, llavors i olis i greixos vegetals.

L'opció vegana o vegetariana estricta prescindeix de la carn, el peix, el marisc, els ous i els lactis (fins i tot la llet) mentre que l'opció ovolactovegetariana inclou els ous, la llet i els derivats lactis.

Les raons principals per les quals s'opta per una dieta vegetariana són el respecte pel benestar i la vida dels animals, la preocupació pel medi ambient (per l'impacte ambiental que suposa la producció de carn), les qüestions ètiques, les prescripcions religioses o les consideracions sobre la salut.

Una alimentació vegetariana planificada de manera adequada és saludable, nutricionalment correcta i proporciona beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de determinades malalties. És apropiada a totes les etapes del cicle vital, inclòs l'embaràs, l'alletament i els primers anys de vida, sempre que s’aportin tots els nutrients que el cos necessita. En aquest sentit, les dietes vegetarianes estrictes, requereixen un consell i un seguiment acurat i personalitzat.

Tot i així, atesa la variabilitat de pràctiques dietètiques en el vegetarianisme (per exemple, dietes extremadament restrictives com la frugívora o la crudívora, s’han associat a un deteriorament en el creixement i, per tant, no es poden recomanar a infants), és recomanable el consell de professionals qualificats, que assessorin sobre les fonts alimentàries de certs nutrients, la compra i la preparació d’aliments i qualsevol modificació dietètica que pugui ser necessària per cobrir les necessitats individuals, com per exemple la suplementació de la vitamina B12.

Tornar al llistat