Una alimentació sostenible és aquella amb un impacte ambiental baix que contribueix a la seguretat higienicosanitària i alimentària i a una vida saludable per a les generacions presents i futures.
Els seus principis són:
♻️ Comença amb l’inici de la lactància materna, exclusiva fins als sis mesos d’edat, i la lactància materna continuada fins als dos anys o més, combinada amb una alimentació complementària adequada.
♻️ Es basa en una gran varietat d’aliments no processats o mínimament processats, equilibrats entre els grups d’aliments, i restringeix els aliments i begudes altament processats.
♻️ Inclou cereals integrals, llegums, fruita seca i una abundància i varietat de fruites i verdures.
♻️ Pot incloure quantitats moderades d’ous, lactis, aus i peix, i petites quantitats de carn vermella.
♻️ Inclou aigua potable (no envasada) com la beguda preferent.
♻️ És adequada en energia i nutrients per al creixement i el desenvolupament, i per satisfer les necessitats d’una vida activa i saludable al llarg del cicle de vida.
♻️ Està alineada amb les pautes per reduir el risc de malalties no transmissibles relacionades amb la dieta (diabetis, obesitat, hipertensió arterial, etc.).
♻️ Conté nivells mínims, o cap si és possible, de patògens, toxines i altres agents que poden causar malalties transmeses pels aliments.
♻️ Manté les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’ús de l’aigua i la terra, l’aplicació de nitrogen i fòsfor i la contaminació química dins dels objectius establerts.
♻️ Preserva la biodiversitat, inclosa la de cultius, bestiar, aliments dels boscos i recursos aquàtics, i evita la sobrepesca i la caça excessiva.
♻️ Minimitza l’ús d’antibiòtics i hormones en la producció d’aliments, així com l’ús de plàstics i derivats en el seu envasament.
♻️ Redueix la pèrdua i el malbaratament d’aliments.
♻️ Es basa i respecta la cultura local, les pràctiques culinàries, els patrons de coneixement i consum, i els valors sobre la manera com s’obtenen, produeixen i consumeixen els aliments.