ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

1/19/2023 / General

Una alimentació sostenible és aquella amb un impacte ambiental baix que contribueix a la seguretat higienicosanitària i alimentària i a una vida saludable per a les generacions presents i futures.

Els seus principis són:

♻️ Comença amb l’inici de la lactància materna, exclusiva fins als sis mesos d’edat, i la lactància materna continuada fins als dos anys o més, combinada amb una alimentació complementària adequada.

♻️ Es basa en una gran varietat d’aliments no processats o mínimament processats, equilibrats entre els grups d’aliments, i restringeix els aliments i begudes altament processats.

♻️ Inclou cereals integrals, llegums, fruita seca i una abundància i varietat de fruites i verdures.

♻️ Pot incloure quantitats moderades d’ous, lactis, aus i peix, i petites quantitats de carn vermella.

♻️ Inclou aigua potable (no envasada) com la beguda preferent.

♻️ És adequada en energia i nutrients per al creixement i el desenvolupament, i per satisfer les necessitats d’una vida activa i saludable al llarg del cicle de vida.

♻️ Està alineada amb les pautes per reduir el risc de malalties no transmissibles relacionades amb la dieta (diabetis, obesitat, hipertensió arterial, etc.).

♻️ Conté nivells mínims, o cap si és possible, de patògens, toxines i altres agents que poden causar malalties transmeses pels aliments.

♻️ Manté les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’ús de l’aigua i la terra, l’aplicació de nitrogen i fòsfor i la contaminació química dins dels objectius establerts.

♻️ Preserva la biodiversitat, inclosa la de cultius, bestiar, aliments dels boscos i recursos aquàtics, i evita la sobrepesca i la caça excessiva.

♻️ Minimitza l’ús d’antibiòtics i hormones en la producció d’aliments, així com l’ús de plàstics i derivats en el seu envasament.

♻️ Redueix la pèrdua i el malbaratament d’aliments.

♻️ Es basa i respecta la cultura local, les pràctiques culinàries, els patrons de coneixement i consum, i els valors sobre la manera com s’obtenen, produeixen i consumeixen els aliments.

Tornar al llistat