MITES I CREENCES SOBRE LES VACUNES (3)

1/16/2023 / General

Les vacunes porten amb nosaltres molt de temps, però no estan exemptes de dubtes sobre el seu funcionament o composición. Avui us resolem unes quantes qüestions sobre les vacunes! (3)

Les dones embarassades no es poden vacunar.

ÉS FALS!

  • A Catalunya es recomana la vacunació contra la grip i la tos ferina per a totes les embarassades. Ambdues vacunes protegeixen la mare i el fill/a durant els primers mesos de vida.

És millor la immunització produïda per les malalties que per les vacunes.

ÉS FALS!

  • Les vacunes estimulen el sistema immunitari, provocant una resposta similar a la que produiria la infecció natural, però evitant la malaltia i les seves complicacions. En canvi, el preu de la immunització per infecció natural podria ser un conjunt de complicacions tan importants com el retard mental provocat per l'Haemophilus influenzae tipus B, defectes congènits ocasionats per la rubèola, càncer hepàtic derivat del virus de l'hepatitis B o mort per xarampió.

Les vacunes contenen mercuri, que és perillós.

ÉS FALS!

  • El tiomersal és un compost orgànic amb mercuri que s'havia utilitzat en algunes vacunes en ampolles de dosis múltiples com a conservant. No hi ha proves científiques que suggereixin que la quantitat de tiomersal utilitzada en aquelles vacunes comporti un risc per a la salut. A més, a Catalunya les vacunes que s'administren són monodosi i, per tant, no incorporen aquest component.

Les vacunes causen autisme.

ÉS FALS!

  • No existeixen proves científiques que hi hagi una relació entre les vacunes i l'autisme. Diversos estudis realitzats en grans grups de població han descartat aquesta relació.
Tornar al llistat