HIPERTENSIÓ ARTERIAL

2/27/2023 / General

La hipertensió arterial és una condició que consisteix a tenir la pressió arterial elevada de forma sostinguda. La pressió arterial és la força que fa la sang a les parets de les artèries. Té dos components:

▫️Pressió arterial sistòlica. Correspon al valor màxim de la pressió arterial quan el cor es contrau en bategar (sístole).
▫️Pressió arterial diastòlica. Correspon al valor mínim de la pressió arterial quan el cor es troba en repòs, entre batecs cardíacs (diàstole).

🧂 Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140 mm Hg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90 mm Hg. Els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia.

🧠 La hipertensió arterial és una malaltia crònica que pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries i que incrementa el risc de patir malalties de l’aparell circulatori, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també fàcil de detectar i amb un tractament eficaç i senzill.

No es coneixen les causes de la hipertensió en la majoria de casos, però sí alguns factors que es relacionen amb el seu desenvolupament.

🫀 En certs casos excepcionals, sí existeixen causes específiques per a la hipertensió arterial, com poden ser problemes endocrinològics, malalties renals o de les artèries renals, síndromes d'apnees del son o les hipertensions associades a malalties del sistema nerviós central.

🩺 Les persones amb una hipertensió moderada es troben bé i no tenen símptomes. Tot i això, en alguns casos els símptomes següents poden ser indicatius de tensió alta: mde cap fort, brunzit o sorolls a les orelles, hemorràgia nasal, fatiga, confusió, dolor al tòrax o canvis en la visió.

🚭 Evitar la hipertensió és molt important per prevenir les malalties cardiovasculars. Retardar-la o prevenir-la és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una alimentació equilibrada i baixa en sal, fer activitat física regularment, no fumar i moderar el consum d'alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.

Tornar al llistat