HALITOSI

8/4/2023 / General

És l’olor desagradable de l’aire que s’exhala per la boca. És un problema comú que pot aparèixer a qualsevol edat.

Generalment es produeix de manera natural i transitòria en despertar-se, ja que durant la nit la secreció de saliva disminueix i els bacteris de la boca es nodreixen de les restes de menjar.

En molts casos, l’halitosi desapareix amb una bona higiene bucodental i l’abandonament de determinats hàbits, com el consum de certs aliments o de tabac. Ara bé, si aquestes mesures no són suficients, cal consultar perquè pot ser símptoma de problemes bucodentals o altres malalties.

Hi ha molts factors que poden influir en la composició de l’alè: 
▫️Manca d’higiene bucodental. Si no es raspallen les dents després dels àpats, les restes dels aliments es queden a la boca, es podreixen i provoquen una olor desagradable. A més, afavoreixen el creixement de bacteris, que són responsables de la formació de la placa, que pot irritar les genives i causar gingivitis o periodontitis. 

▫️Alguns aliments, com ara l’all i la ceba, les espècies aromàtiques, l’alcohol i els llegums, poden ser l’origen del mal alè. La sang els absorbeix i els transporta als pulmons, des d’on s’expulsen, mantenint encara l’olor que els caracteritza.

▫️Fumar. Les persones fumadores, a més, tenen més risc de patir malalties relacionades amb les genives, com ara la gingivitis i la periodontitis, que també poden causar halitosi.  

▫️Boca seca (xerostomia). La saliva contribueix a una bona higiene bucodental perquè elimina les partícules que produeixen mala olor. La reducció de la producció de les glàndules salivals pot provocar halitosi. 

▫️Certs medicaments provoquen sequedat bucal i, com a conseqüència, mal alè, mentre que altres alliberen substàncies químiques en descompondre’s dins l’organisme que arriben a l’alè.

▫️Determinades malalties poden causar mal alè: 

> Malalties de la boca, el nas i la gola: càries, gingivitis, periodontitis, aftes i infeccions.

> Malalties relacionades com la malaltia per reflux gastroesofàgic, la infecció per Helicobacter pylori, les infeccions cròniques dels pulmons, les malalties del fetge o dels ronyons i la diabetis.

El tractament depèn de la causa de l’halitosi, sempre que sigui possible identificar-la. A banda d’aquestes mesures, n’hi ha d’altres que poden ajudar a evitar l’halitosi: beure molta aigua i mastegar xiclet després dels àpats per afavorir la producció de saliva, seguir una alimentació pobra en proteïnes i rica en verdura, fruita i hidrats de carboni i visitar el dentista un cop l'any, com a mínim.

Tornar al llistat