CIGARRETES ELECTRÒNIQUES

5/12/2023 / General

Són aparells electrònics en forma de cigarreta que vaporitzen una barreja de nicotina, propilenglicol i altres compostos químics, i que s’utilitzen inhalant el vapor produït.

🚬 Tot sovint s’assemblen molt a les cigarretes convencionals. De vegades també són semblants a objectes d’ús quotidià (bolígrafs, llapis de memòria USB, etc.) i es poden utilitzar sense que les altres persones se n’adonin.

🚬 El líquid recarregable conté nicotina, propilenglicol (un alcohol usat com a additiu en aliments i en alguns fàrmacs en forma de nebulitzadors o inhaladors) i additius alimentaris de gustos diferents.

🚬 Els fabricants han d’incloure en l’embalatge de les cigarretes electròniques i en els envasos de recàrrega un fullet que adverteixi que el producte no es recomana ni a joves ni persones no fumadores, i que previngui els consumidors potencials sobre el risc d’addicció i toxicitat, i els faciliti altres informacions.

🚬 Cada dispositiu té un sistema electrònic de vaporització, una bateria recarregable, un control electrònic i un dipòsit o cartutx del líquid que es vaporitza i que, generalment, conté nicotina.

RISCOS:
▪️En no produir-se la combustió de tabac o altres productes, els consumidors creuen que les cigarretes electròniques són completament segures. Aquesta falsa seguretat les pot fer atractives per als consumidors, però és important tenir en compte que es desconeix la totalitat de productes que contenen i que no hi ha prou dades sobre les seves emissions.

▪️Les cigarretes electròniques alliberen nicotina directament als pulmons. Cap dels substitutius de la nicotina aprovats per al tractament del tabaquisme, com el xiclet o el pegat, no ho fan.

▪️La nicotina és una substància química addictiva i tòxica que en quantitats excessives pot ser letal (5-1,0 mg per kg de pes de la persona) i té, a més, un paper reconegut en la proliferació cel·lular, l’apoptosi, l’angiogènesi i la inflamació. A través d’aquests i altres mecanismes, les cigarretes electròniques poden ser cancerígenes.

▪️Aquests productes poden tenir gustos (menta, xocolata, regalèssia, etc.) que els fan particularment atractius per als adolescents i els poden induir al consum de nicotina.

Tornar al llistat